Sílex, fang i formatge.

Dimecres 7 d’octubre a les 19.00h. L’Espai Ciència de l’Octubre CCC presenta el llibre de Carles Miret Sílex, fang i formatge. Crònica de 100 dies de tardor a Normandia (edicions Tívoli)

La presentació anirà a càrrec de l’escriptor Joanjo Garcia. Durant aquesta, a més, tindrem un tast de formatges normands a càrrec de Bertrand Mazurier, el formatger del Mercat de Russafa. Serà a la llibreria 3i4.

Donjon de Conches

La tardor del 2013 un equip d’una quinzena d’arqueòlegs valencians foren contractats per a treballar en una excavació de salvament en una zona interior de Normandia. La penosa situació laboral que travessaven els havia forçat a haver d’acceptar aquesta feina lluny de les seues llars. Tanmateix, a priori, semblava una intervenció engrescadora, en un indret proper a la costa atlàntica que gairebé tothom associa a la gesta de Guillem el Conqueridor i al Desembarcament aliat del 6 de juny de 1944, avantsala de la fi de la Segona Guerra Mundial.

Miret fa una crònica detallada d’aquestos 100 dies viscuts, amb la barreja de dures jornades laborals i d’una climatologia adversa, amb continus fronts de pluja tardoral que dificultaven immensament el treball de recerca arqueològica. El resultat final és el testimoni d’una experiència humana intensa.

Falaises d’Étertat

Lluny de la idea del viatger diletant, l’arqueòleg i escriptor proposa en aquesta obra un itinerari reflexiu, amb una mirada d’historiador, per aquesta terra emblemàtica de castells i batalles, per la seua singladura plena d’episodis memorables i per les dificultats que suposa la integració d’un equip de treballadors en un país aliè.

No deixa de banda i, per tant, fa d’això un dels eixos de la narració la problemàtica laboral suscitada en el poble de l’excavació a conseqüència de la manipulació d’un mitjà de comunicació que tractà d’enfrontar els dos col·lectius d’assalariats (els valencians i els normands). Tampoc oblida els principals recorreguts turístics i monuments de Normandia (platges del Desembarcamet, tapís de Bayeux, Rouen, Évreu, Mont-Saint-Michel, etc.), com també la seua cuina, la situació política del territori i la seua gent.

Sens dubte, es tracta d’un relat a mig camí entre l’enyor de la terra pròpia i el llibre de viatges on qualsevol pedra o qualsevol matís de llum pot ser l’excusa perfecta per pensar el paisatge, la història i l’arqueologia, l’arquitectura o les pulsacions d’un país amb una força i un caràcter molt destacats de l’Europa atlàntica.

Castell de Falaise

Carles Miret és llicenciat en Història per la Universitat de València. Ha compaginat l’arqueologia de salvament amb la investigació de les societats de la prehistòria de la façana mediterrània ibèrica. També ha fet de guia especialitzat en jaciments arqueològics com la cova del Parpalló (Gandia), experiència a partir de la qual ha escrit la síntesi La cova del Parpalló (Gandia, la Safor, País Valencià). Guia breu d’un jaciment arqueològic del paleolític superior mediterrani, o monuments com el Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna (Simat de la Valldigna).

La seua segona passió és la literatura. Bona prova d’això és la publicació del poemari Belleses arbitràries, que obtingué el XXXII premi de poesia Senyoriu d’Ausiàs March de Beniarjó l’any 2012 i Auir, que fou guardonat amb el VI premi Manel Garcia Grau atorgat per la Universitat de Castelló i per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana el 2015.

(Les fotografies són de Carles Miret)

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Share on LinkedIn

Comentaris tancats.