Llum, més llum, això és la guerra!

Conferència a l’Octubre CCC el dimecres 1 d’abril (19.00h), amb Ana Cros i Fernando Sapiña (Universitat de València).
Cicle de conferències de l’Espai Ciència per commemorar l’Any Internacional de la Llum.

Il·luminació nocturna

Il·luminació nocturna: la Lluna i les làmpades de vapor de sodi

Segons els diccionaris, la llum és l’agent físic que fa visibles els objectes. És una definició que fa referència a la nostra forma habitual de percebre la llum, a través dels nostres ulls. Però la llum és un tipus particular de radiació electromagnètica. Açò vol dir que hi ha altres tipus de llum que no són visibles pels nostres ulls, llums que ens permeten obtenir informació sobre la naturalesa: rajos X, radiació infraroja, microones…

El diccionari també defineix la llum com la claredat que irradien els cossos en combustió, ignició o incandescència. I ací es fa referència tant a la forma de generar llum com a la nostra forma de percebre-la. La generació de llum ha evolucionat molt en les últimes dècades i, a més dels cossos incandescents, tenim les làmpades de descàrrega (amb o sense materials fosforescents) i els díodes emissors de llum. A més, hem desenvolupat formes d’obtenir llum que no impliquen l’ús d’electricitat.

Quimioluminiscència

Quimioluminiscència

La llum pot transformar-se en electricitat mitjançant cèl·lules fotovoltaiques. En la crisi ambiental en què ens trobem, la implementació de fonts d’energia renovables és necessària per a disminuir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Alguns països com Alemanya ja obtenen una part significativa del seu subministrament elèctric gràcies al Sol. Però, a més, esta tecnologia està tenint un impacte important en la qualitat de vida de les persones de països en vies de desenvolupament.

Fluorescència

Fluorescència de la quinina en un gin tònic

En esta conferència-taller es parlarà de la llum, es mostrarà com podem obtenir llum amb electricitat i amb reaccions químiques, i com podem transformar la llum en electricitat. Les explicacions aniran acompanyades d’una sèrie d’experiències per a il·lustrar els conceptes introduïts.

Ana Cros és catedràtica al Departament de Física Aplicada i Fernando Sapiña professor titular del Departament de Química Inorgànica i tots dos desenvolupen la seua recerca a l’Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València (ICMUV).  La seua investigació està orientada a la preparació de materials i a l’estudi de les seues propietats. Els dos tenen una amplia experiència en activitats de divulgació, i han decidit unir forces per celebrar l’Any Internacional de la Llum.

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Share on LinkedIn

Comentaris tancats.